Plicell Perde,Stor Perde,Zebra Perde,Jaluzi Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

Perde temizliğinin püf noktaları..

Plicell Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

 

Plicell perdelerin antistatik üretim tekniğinden dolayı toz ve leke tutmama özelliği vardır. Belirli zaman aralıklarıyla yapılan temizliğin uzun süre temiz kullanım açısından faydası vardır.

Toz Alma

 

Tüylü ve nemli bir bez yardımı ile, perde kapalı konuma getirildikten sonra, pilelere zarar vermeden yatayda silme işlemi yapılması yeterli olacaktır.

Yıkama

 

Perdelerin ilk montajından sonra sökmesi çok basittir. Aşağıdaki yönergeleri dikkatlice okuyarak Plicell perdelerinizi yıkayabilirsiniz.

 

  • Perdeyi montaj pabuçlarından sökünüz.
  • Küvet ya da leğen gibi bir haznenin içine, ılık su ve hassas deterjan çözeltisi hazırlayınız.
  • Perdelerinizi kapalı koumda bu çözelti içerisinde 10 – 15 dakika kadar bekletebilirsiniz.
  • Haznenin içinde, perdeyi el yordamıyla açarak, hafifçe oynatınız.
  • Perdeyi tamamen kapattıktan sonra hazne içerisinden çıkarınız.
  • Duruladıktan sonra tekrar yerine asarak 12 saat kurumaya bırakınız.

 

Stor Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

 

Stor perdeler şık, kullanışlı ve pratik olmasının yanı sıra temizlik konusunda diğer mekanik sistemli perdeler gibi değildirler. Zaman içerisinde kirlenirler. Aşağıda sizlere stor perdelerin temizliği konusunda yardımcı olmaya çalışacağız. Merak ettiğiniz konularda perde satıcınızla iletişim kurabilirsiniz.

Malzeme Kontrol

 

Yapmanız gereken ilk şey stor perdenizin hangi malzemeden üretildiğini kontrol etmektir. Üzerinde oluşan lekeleri gidermek ya da yıkanabilirliği açısından bu önemlidir. Eğer malzemenizin ne olduğundan emin değilseniz perde tedarikçinizden bilgi alabilirsiniz.

Spot Lekeleri Temizleme

 

Stor perde kumaşınızın yıkanma özelliği bulunmuyorsa gözle gözüken noktaları temizlemekle başlayabilirsiniz. Yüzeydeki toz ve lekeleri çıkarmak için elektrikli süpürgeyle vakumlayabilirsiniz. Daha sonra temizlik maddesi olarak ılık su ve yumuşak bir deterjan kullanarak lekeleri giderebilirsiniz.

Kumaş rengine zarar vermemek için önce göze çarpmayan bir noktayı test etmeniz önerilir. Unutmayın ki kullandığınız deterjanın içindeki kimyasallar kumaş üzerindeki boyaya zarar verebilir. Kirli noktaları temizlemek için sünger, bez veya diş fırçası kullanabilirsiniz. Dilerseniz tamamını süngerle silebilirsiniz ancak tamamını ıslatmaktan kaçınınız.

Yıkama

 

Perde malzemeniz yıkama için uygunsa, temizlik çok kolay olacaktır. Öncelikle üzerindeki kaba pislik ve tozları elinizle aldıktan sonra elektrikli süpürgenin fırçalı ucuyla tozları çekebilirsiniz. Bundan sonra perdenizi tam düz bir zemine yatırarak varsa yumuşak bir çamaşır deterjanı karıştırılmış ılık bir suda bekletebilirsiniz. Spotlaşmış lekeleri çıkarmak için bir sünger ya da bezi köpüklü bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu lekeler ılık suda diş fırçası kullanılarak da giderilebilir. Daha sonra perdenizi temiz suyla durulayın ve sıkmadan mekanizmayı yukarı toplayarak dik konumda bekletin. Kuruduğunda mekanizmayı yerine takarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

Zebra Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

 

Zebra perde temizliği diğer perde türlerine göre daha hassastır. Doğru malzeme ve ekipman ile doğru bir şekilde temizlenmelidir. Genel olarak ıslak mendil, nemli bez ya da elektrikli süpürge yardımıyla yapılır. Aşağıda sizlere zebra perdelerin temizliği konusunda yardımcı olmaya çalışacağız. Merak ettiğiniz konularda perde satıcınızla iletişim kurabilirsiniz.

Toz Alma

 

Düzenli toz alma tüm perde çeşitlerinde olduğu gibi zebra perdenin de yeni görünümünü korumaya yardımcı olur. Nemli bir bezle ya da ıslak mendille şeritlerin yönüne paralel olarak silebilirsiniz.

Vakumlama Derin bir temizlik için elektrikli süpürgenizin fırçalı ucu ile hafifçe yukarıdan aşağıya doğru vakumlayın. Basınçlı hava ya da saç kurutma makinesiyle (soğuk hava) hava vererek tozları giderebilirsiniz.

Spot Lekeleri Temizleme

 

Ilık su ile ıslatılmış yumuşak bir bez veya sünger ile hafifçe lekeli noktaları temizleyebilirsiniz. Gerekirse yumuşak bir deterjan ekleyebilirsiniz. Unutmayın ovalamak perde kumaşında kırışıklığa sebep olabilir. Gerekirse bezle silme işlemini perdenizi düz bir zemine yatırarak yapabilirsiniz. Kumaş rengine zarar vermemek için önce göze çarpmayan bir noktayı test etmeniz önerilir. Dikkat etmelisiniz ki kullandığınız deterjanın içindeki kimyasallar kumaş üzerindeki boyaya zarar verebilir.

Jaluzi Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

 

Jaluzi perdeler kapalı alanlarda ya da çok toz içermeyen yerlerde kullanılırsa kolay kolay kirlenmez. Eğer jaluzilerin sürekli temiz kalması isteniyorsa haftada en az bir defa temizlenmelidir. Toz almaya yarayan püsküller ile slaytlar üzerinde oluşan tozlar engellenebilir.

Ahşap Jaluzi Perde Temizliği

 

Ahşap jalûzi ürünlerini mobilyalarınız gibi düşünebilirsiniz. Yumuşak temiz bir bez ile tozunu alabilirsiniz. Öncelikle jalûziyi tamamen kapalı konuma getiriniz. Perdenin sallanıp cama çarpmaması için en alt bölümden tutarak tozunu alınız. Sonra bu işlemin aynını jalûziyi ters yönde kapatarak tekrarlayınız. Böylece hem önden hem arkadan temizliği sağlamış olacaksınız.

Kurumuş lekeleri çıkarmak için, ılık su ile ıslatılmış mikrofiber bez yardımıyla jalûziyi açık konumdayken temizlemeli daha sonra da açık halde havalandırarak kurumaya bırakmalısınız.

Alüminyum Jaluzi Perde Temizliği

 

Alüminyumu yapısı gereği, sabunlu ılık suyla yıkayarak temizlemek en doğru yöntemdir. Belirli aralıklarla bu işlemi gerçekleştirmek ağır kir birikimlerini önlemek için en kolay yöntemdir.

Öncelikle mekanik sistemli alüminyum jalûzinizi ipleriyle çekerek yukarıya doğru toplayın ve montaj yerlerindeki portraydan menteşelerini açarak sökün. Perdenizin sığabileceği bir kaba (küvet, lavabo, kazan vb.) ılık su ve deterjan ekleyin. Perdenizi iplerinden tutarak suyun içine yavaşça batırın. Bu aşamada görünen spot lekeleri yumuşak bir bez veya sünger yardımıyla temizleyebilirsiniz. Perdenizin temizlendiğinden emin olduktan sonra düz zemine serdiğiniz bir havlu üzerine alarak süzülmesini bekleyin. Jalûzi üzerinde kalan sular süzüldükten sonra perdenizi yeniden yerine takın ve tamamen açık konuma getirerek kurumaya bırakın.

Tül Dikey Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

 

Tül dikey perdeler, tüm mekanizmalı perdelerden farklı olarak üretilmiştir. Perde kumaşı tüllerden oluşur ve mekanizmalı perdeler sınıfının en yenisidir.

Toz Alma

 

Tül dikey perdelerin temizliğinde, her perde türünde olduğu gibi düzenli toz almak uzun vadede işe yarayan bir yöntemdir. Ayda bir kez nemli bezle toz alınan perde slaytları tozu ve kiri üzerinde barındırmayacağından uzun süre temiz bir kullanım sağlayacaktır.

Yıkama

 

Tül dikey perdelerin, diğer mekanizmalı perdelere göre en öne çıkan özelliği çamaşır makinesinde yıkanabiliyor olmasıdır. Perdenin üst kısmında vagonlara geçirilen plastik parçalar, yukarı kaldırılıp ardından ileri ittirilerek basit bir şekilde yerinden çıkarılmış olur. Çamaşır makinesinde yıkama yapmak için kullanacağınız file içerisine bu plastik parçalarla atabilirsiniz. File ağzı bağlandıktan sonra çamaşır makinesine başka her hangi bir şey (kıyafet, çamaşır vs.) koymadan tek başına perdeyi yıkamanız gerekir. 30 derece sıcaklığı geçmeden ve hassas deterjan kullanarak yapacağınız yıkama işleminin ardından, devir (sıkma işlemi) yaptırmadan bu şekilde kuruma için asmanız gereklidir. Bu sayede ütü de gerektirmeden kullanıma hazır olur.